5 Mart 2016 Cumartesi

OBEZ Mİ?YOOOK ARTIK...

Bugün "Artık her dakika sağlıklı besleniyoruz" sloganıyla 101.kez dağılan mutfağı toplayıp,Kayra'yı 8 ya da 9.kez uyutup,yatağına yatırıp,totomu da ilk defa sandalyeye koyup,sesleniyorum...

Konumuz Arda ve çocuk sevmeyen,empati yoksunu çocuk endokrinolojisi profesörü(endokrinoloji=hormon,mormon)...

Şimdi Arda doğdu doğalı iri yapılıydı.Bu çocuk,anne sütüyle 6.ayda 10,5 kilo olmuştu.Sonrasında da her daim yaşıtlarına göre ya da kilo-boy persentiline göre 1-2 kilo fazlası ve 1-2 cm uzunluğu olmuştur.Ben de yaklaşık 10 senedir belli bir kiloda kalma savaşı veren bir tip olduğumdan bu yeme içme işine genelde özen gösteririm.Ara ara dönemsel sapıtır(şu ara olduğu gibi)3-4 kilo alır sonra veririm.Ama 10 senede sağlıklı beslenme hakkında araştıra araştıra baya bir bilgi sahibi olmuşluğum da vardır.Arda'ya da mümkün olduğunca uygulamaya çalıştım ara da ipin ucu kaçsa da iyi kötü,2-3 kilo fazlayla kasım ayına kadar gelmiştik.Yazın düzenli yüzme dersleri de alınca oldukça da iyi durumdaydı yazın sonunda.Okulunu değiştirince hafta içi aşşşşırı derecede abur cubur tüketme olayı da bitmişti bu sene.Çünkü okula dışardan yiyecek getirmek yasak,kantin yok,herşey saatli şekilde uygun kalorilerle veriliyor(tabi bizimki bazen 2.hatta 3.tabak pilavı istiyormuş ama genelde öğretmeni izin vermiyormuş).Geçen yıl gittiği okulda herşey serbestti.E çocuğu da her saniye okulda kontrol edemiyordum.Eve almasak bile okulda o kadar çok yiyordu ki okuldan almamızda ki en büyük 2.nedendi.

Evde bir bebek olmasıydı,uykusuzluktu,vakitsizlikti derken bu kış evdeki 3 kişide de bir miktar kilo artışı oldu..Baktık Arda'da çok az bir göbek oluşmuş,hemen spora başladık geçen hafta.Zaten uzun süredir de Arda' yı gelişimi açısından bir muayne ettirmek istiyorduk,zamanıdır dedik,bir arkadaşımdan bu doktorun adını aldım ve dün akşam üstü gittik.

Gider gitmez Arda'nın boyu kilosu ölçüldü,bizim boylarımız ölçüldü,doktorun yanına vardık.Kilo benim tahminimin 2 kilo üstü çıktı(normalde ben de evde tartıyordum ama 1-2 aydır tartmamıştım).Dedim ki böyleyken böyle,genel kontrol istiyoruz,bir de kilo fazlamız var ne yapabiliriz.Bu arada maaile odadayız.

"Kilosu fazla"dedi."Biliyorum"dedim."Abur cubur var mı" dedi."Olmaz mı,çok seviyor,kontrol altında tutmaya çalışıyoruz sürekli"diyecektim ki benim "Olmaz mı?" dememle "Olmaz tabi efendim" diye bir atarlandı.Ben kendimi bir anda gündüz kuşağı programlarında Canan Karatay'a "Şeker zararlı mı?" hocam diye soran 50 yaşındaki teyze gibi hissettim.Bu arada Arda ayağını sallıyormuş sandalyade son derece kaba bir şeklide "Yapma ayağını" dedi.Konuşmaya devam ederken Arda her sekiz yaş çocuğu gibi nedeni açıklanmadan "Yapma" dendiği için yapma denilen şeyi bir daha yapma gereği duydu.Çocuğa yüzü gözü oynayarak "Sallama ayağını" diye bir çıkıştı,derin bir nefes alıp sustuk.Arda da gerildi.

"Bakalım" dedi "8 yaşında çocuk kaç kilo olmalıymış,şu kadar kilo,yani 11 kilo fazlası var" deyip bizi 1.dakika şoka sokup sonra dediki "Ama tabi boyla beraber bakmak lazım.Boyu da önde,dolayısıylaaaa"...Elindeki hesap makinesiyle çarptı,böldü,topladı,hık dedi ,mık dedi(gerçekten 11 kilodan sonra ne dediğini hatırlamıyorum,bir de Arda tekrar ayağını salladı sallıyacak diye bekliyorum),eline kırmızı pilot kalemi alıp "Kısaca çocuğunuz OBEZ" deyip,muayne kartının ortasına Arda'nın da görebileceği şekilde,yazdı.Yooook artık.O anda yaşadığımız şaşkınlığı şu anda kelimelere dökemiyorum.Çünkü Arda bu haliyle obezse ben bu kadının gerçekten dötü,göbeği,yanakları olan çocuklara ne dediğini merak ediyorum.

Yolda gördüğümüz yüz kişiye Arda'yı gösterip sorsak "Bu çocuk şişman mı?" diye şişman bile demezler.Kalın,yapılı ama sağlıksız bir duruşu yok."Göbek çıkıyor,eyvah!" dediğim noktada aldık doktora götürdük zaten.Bunun bir öncesi hangi adım olabilirdi bilmiyorum.

Bitti mi bitmedi."Şimdi muayne edelim"dedi.Muayne sırasında da karşılıklı gerildik,bir güzel.Yok ayakkabı geç çıktı,yok orasını elletmedi,bir afra,bir tafra.Muayneden sonra"Arda'yı dışarı alalım" dedi.Kağıdın ortasına kırmızı kalemle obez yazdıktan sonra Arda'yı dışarı çıkartmanın ne anlamı kaldıysa artık diye düşünürken ben,kapının kapanmasını takiben içinde erken ergenlik,erken ergenlikse boyunun kısa kalabileceği,değilse böbrek üstü bezlerinde sorun olabileceği gibi bir dizi felaket senaryosunu daha önüme sürdü.Bir sürü kan tahlili ve büyüme gelişiminin takibi için el-bilek röntgeni istedi.

Ben muaynehaneden nasıl çıkıp eve geldiğimizi hatırlamıyorum.Acayip üzüldüm,acayip sinirlendim.Zaten bu aralar herşey beni normal sinirlendirmesi gerekenden 10 birim fazla sinirlendiriyor,bir de böyle abuk subuk şeylerde baya öfke nöbeti geçiriyorum...

Şunu anlamıyorum:Evet.Arda obez olabilir,erken ergenliğe giriyor olabilir,başka bir sürü şey olabilir.Ama bunu anlatmak için şu an buraya en az yüz tane olumlu,karşı tarafa güven veren,samimi cümle yazabilirim.Bu nasıl bir tarzdır ya rabbim...Özensiz,kaba,çocuğu,anayı,babayı geren bir tavır.Hayır bütün işi de çocuklarla kadının.

Bu sabah aç karnına kan vermek ve tahlilleri yaptırmak üzere evin yanındaki hastaneye gitti Arda babasıyla.Sigorta prosedürü gereği ordaki doktor da muayne etmiş.Hatta formalite falan demeyip ciddi ciddi muayne etmiş.Ama Arda'nın dediği bu doktorun dünküyle alakası yokmuş.Babasının dediği,doktor demişki "Evet 5 kilo fazlası var ama konunun obezetiyle yakından uzaktan bir alakası yok".Ama istenen tüm kan değerleri çok gerekliymiş.

Benim de istediğim zaten bu kan değerlerine bakılmasaydı.Çünkü çağımızın yeni sorunu kilo ve erken ergenlik.Test sonuçları cumaya çıkacakmış.Biraz gergin bir bekleyiş olacak benim için.Eğer kan değerleri normal çıkarsa ki çok fazla aksini düşünmüyorum bundan sonrası bir diyetisyen ve bol miktarda spor.Diyetisyen istememin nedeni ben haricinde birinin Arda'ya sağlıklı beslenmenin önemini anlatması.Ben her saniye onu kontrol edemem,kendini kontrol etmeyi öğrenmesi lazım.2 sene sonra arkadaşlarıyla dışarı çıktığında ne yiyeceğine kendi karar verecek.Spor zaten herkesin hayatında olmalı.

Olan bizim hafta sonları dışarda yediğimiz birkaç öğüne oldu.Zaten hafta içi genelde evde yiyoruz,bundan sonra hafta sonu da çoğunluk evdeyiz anlaşılan.En azından bir süre için.Bu durumda ben de şu 3-4 kiloyu(5-6 da olabilir)veririm belki...






8 yorum:

  1. Obeziteye karşı çok acımasız, neredeyse nefret söylemlerine varan yorumlar yapan şuursuz bir insan olarak aynısı benim de başıma gelmesin mi! Ilk hamileliğimde 32 kilo aldım! Uçan fil jumbodan hallice ayak bileklerimle görenlerin "boşan da semerini ye" bakışlarına çokça maruz kaldım. Oğlan desen 4,5 kilo 56 cm ebatlarında hazır 3 aylık bebe şeklinde doğdu. Ilk 6 ay sadece anne sütü, 6 aydan sonrada über sağlıklı buharda pişmiş sebze ve posta pulu kadar et falan yiyerekten büyüdü. Ek gıdalara pirinç, irmik beyaz ekmek kırıntısı bile koymadım. Buna ramen çocuğun yanaklardan boynu görünmüyordu, ver ordan bir mavi bandrollü uzun malboro diyip yakacakmışcasına kamyoncu göbeği ve kat kat kol bacak mevcuttu. 9 aylıkken sünnet olacağı gün, anestezi uzmanımızca "bu bebek obez" teşhisi kondu. Neyse kısa keseyim :))
    Ben çocuğun obez olabileceğine hiç inanmadım. Doktora, endokrin uzmanına falan da götürmedim. Gerçekten de zamanla o tombişko görüntüyü attı. Şuan gayet fit görünüyor. Yaşıtlarına göre biraz iri, ama hem boyu uzun, hem ayakları büyük hem de etleri sıkı (eti sıkı olmak:)))
    Hiç takılma bence bu duruma, moralin bozulmasın. Eminim atacaktır o 3-5 kiloyu boya gidip! Az abur cubur-hamur işi, çok hareket en büyük anahtar. Çocuğu sevdiği herşeyden mahrum bırakıp sıkı diyet listeleriyle bunaltmaya gerek yok bence! Biraz daha kontrollü davranmak ve porsiyon küçültmek yeter de artar.
    Bir de "kilolusun, kilo vermen lazım, spor yapman lazım" gibi cümleler çok yaralayıcı olur. Kimsenin bu muhabbetlerde yorum yapmasına izin verme (eminim zaten aynı fikirdesindir. Adettendir diye yazıyorum) Arda'yı da çaktırmadan ve sağlıklı beslenme ve spor olayını kilo sorununa bağlamadan yeni düzene adapte etmek en şahanesi olur;)
    Doktorun tavrına sinir oldum ben bile okurken! Gidip ağzına pizza tepesim geldi :)))
    Not: tam da şuan yemekle ilgili bir yazı yazdım. Blogda. Bir göz atabilirsin.
    Kolay gelsin size, moral bozmak yok! ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahaha...kamyoncu göbeği mi?İyiymiş.Arda da ona benzer durumdaydı.Anneliğimin ilk 6 ayı kapıdan dışarı adım atar atmaz karşılaştığım herkese çocuğun anne sütüyle obez olamayacağını anlatmakla geçmişti.Dediğin gibi sonradan yürümeye başlayınca,hareketlenince normale döndü.
      Bak gerçekten etleri sıkı sıkı duruyor,yani böyle çimdik falan atamıyorsun,kalın kalın...
      Arda'nın obez falan olmadığını biliyorum.Burada benim kafaya taktığım doktorun tavrı oldu.Kırmızı kalemle altını çize çize obez yazdı.Arda da gördü,ona çok üzüldüm.Bir de çok hafif bir tüylenme var ama Arda zaten omuzunda apolet şeklinde tüylerle doğdu.Kaşının bittiği yerden saçı başlıyordu.O yüzden bence şu an tüysüz bile sayılır.Yine de asıl endişem erken ergenlik,gerisini aynen yazdığın gibi yapmayı planlıyorum.
      Birazdan uğruyorum bloğuna...Sevgiler çok:))

      Sil
  2. 8 yaşında ki bir çocuğa yaklaşımı hem çocuğu hem sizi germiş. Evet doktorlardan pedogog olmalarını beklemiyoruz ama biraz da söylediği şeylerin yarattığı olumsuz etkilerin hasta üzerindeki sonuçlarına da kulak asmak lazım.
    Hem neden canınızı sıkıyorsunuz ki. Oh ne güzel yaz geliyor. Daha çok dışarı çıkıp, daha az abur cubur sorun çözülecek zaten.
    Tam da bu yazıdan önce çok yakın arkadaşımın kızı 7. Sınıfta kendince diyete başlamış -ki kilo problemi yok. Balık etli sadece arkadaşlarının takılması biraz moralini bozmuş. Kan şekeri düştü, bayıldı sonra psikolojik sıkıntılar başladı...yani bir anda hayatları allak bullak. Ergenliğe doğru çocuklar farklı bir boyutta oluyorlar. Bütün ders, hobi v.s herşeyini etkiledi çocuğun.çaktırmadan bu konuyu halletmek daha güzel sanki. 5 kilo dediğin nedir ki elini sallasa verir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de ne germek daha kapıdan girer girmez.Pedagog olmasın ama bu hanımefendinin ünvanı çocuk endokrinoloji uzmanı.Yani işi çocuklarla ama çocuk sevmiyor.Zaten sevmek zorunda da değil.Ama çocuğun psikolojisini,anne babanın psikolojisini hiçe saymak da ne oluyor anlamadım ki.
      Sizin de dediğiniz gibi can sıkacak birşey yok.Büyüme çağında sağlıklı beslenme ve sporla gitmeyecek kilolar değil bunlar.
      Ergenlik konusuna şu an hiç girmiyorum.Şimdiden kara kara düşünüyorum ne yapacağız o dönemde diye.Sanırım şimdi ne verirsek o dönemde onu alacağız ama zor olacak...sevgiler:))

      Sil
  3. yazıyı okumaya başladığımı hatılrıyorum ilk cümleler tanıdık geldi çünkü; ama yarım kalmış.. ertuğrul uyanmıştır kesin :) geciken yorum için özür bu sebeple :)
    çok acınası bir durum ama; diş hekimi olduğunu söyledin mi doktora? bazen gerçekten daha insanca davranmalarına sebep olabiliyor ne yazıkkı.. ( ne yazıkki diyorum çünkü bütün hastalar insan ve insanca bir tavrı hak ediyor bence )
    benzer br tavrı ben de burda marmara eğitim araştırma endrokronolide yaşadım.. acab abölümün getirdiği bir durum mu bu umarsızlık :P ertuğrulun ilk teşhisi koyulacağı zaman gitmiştik; cereral palsi, epilepsi, ve adı aklımda olmayan bir sürü hastalık şüphesi ile karşıma çıkmıştı.. sadece gelişim geriliği imiş oysa..
    aldırma sen.. onun gelişimini takip eden; ne ydiğini ne yaşadğını bilen sensin.. ayrıca vücut kitl eendeksini artık google bile hesaplıyor. bahsetiğin görünüşte bir çocuk ancak fazla kilolu çıkacaktır ki bece normal bile çıkabilir..5 kilo fazla indeksi çok etkilemiyor genelde çünkü..
    bu arada cuma geçmiş tarihe bakınca; ne oldu sonuçlar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diş hekimi olduğumu biliyordu.Girmeden önce hakkımızdaki herşeyi dosyaya yazdılar o da okudu.Konuştuk da...Ama bilmeseydi de söylemezdim açıkçası,aynı davransın herkese.Sonuçlar çıktı bir değer sınırda,bir değer biraz düşük falan.Bu akşam randevumuz var.Bakalım ne diyecek...Stresliyim...

      Sil
  4. İnşallah her şey yoluna girer.

    YanıtlaSil