25 Mart 2016 Cuma

HEPİMİZ MÜKEMMEL ÇOCUK YETİŞTİRDİĞİMİZE GÖRE DAĞILABİLİRİZ

8 senelik annelik serüvenimde yapılmasını en yanlış bulduğum ama sık sık kendimi de yaparken yakaladığım şey başkalarının anneliğini ya da babalığını eleştirmek.İllaki yapıyoruz bunu.3-5 anne bir araya geldik mi o sınıftaki çok küfür eden,herkese vuran,eşyasını paylaşmayan(ki çok doğal)çocuğun annesini kendi aramızda bir değerlendiriyoruz.Yani biz bu kadar mükemmel çocuk yetiştirirken o niye çocuğuna öğretmiyor ki eşyalarını paylaşmayı,küfür etmemeyi.Ya da çocuk kiloluysa mesela niye acaba çocuğunu sağlıklı beslemiyor ki...Yargılıyoruz,kınıyoruz ve bunu iştahlı iştahlı yaparken diğer annelerden de onay bekliyoruz.

Sosyal medyayla aram hiçbir zaman iyi olmadı.Twitter hesabım hiç yok,facebook hesabımı 8 sene önce açtım ve toplam 15 şey bile paylaşmamışımdır.Çünkü hep şöyle düşündüm"Yahu kim ne yapsın benim yediğimi,içtiğimi,giydiğimi,düşündüğümü,çoluğumu,çocuğumu,hafta sonu nereye gittiğimi."Ayrıca toplumsal olaylarda da duyduğum üzüntüyü kendi içimde yaşamayı tercih ettim.Klavyenin başına geçip dövünmenin bir anlamı olmadı benim için.Neyse çok uzattım.Zaten bunları yapmayıp sonra blog açtım,çelişkiye gel yani.Sonra bu blog için bir instagram hesabı açtım aralık ayının ortasında.O günden beri 3-5 birşey paylaşıyorum ama daha önemlisi annelikle ilgili bir çok bloğu ya da siteyi instagramdan da takip ediyorum.Bir sürü de faydalı şey öğreniyorum şahsen.

Şimdi iki paragrafı nasıl bağlayacağım bak.Bundan sonrası dedikoduya mı girer,eleştiriye mi girer,etik midir,o kişinin yaptığı yanlışı ben de mi yapıyorum şimdi bilmiyorum.Olay şöyle gelişti.Bu hafta ilk defa Kıvanç'la 2 saatliğine ayrı düşmüştük.Sonra ben onu gittiği yerden arabayla almaya gittim.O sırada Kayra arabada uyudu,Kıvanç'ın işi uzadı derken ben park halindeki arabada "İnstagrama bakıyım bi," dedim.Bir süredir takip ettiğim,bazı yorumlarına çok katıldığım blogger annelerden biri 1 yaşında çok kilolu bir çocuğun fotoğrafını anneden izinsiz olduğunu düşündüğüm şekilde paylaşıp,altına da şunu yazmış:

"Arkadaşlar sizce bu fotoğraf güzel mi şimdi?Bence çok kötü,çok sağlıksız,yazık bu çocuğa.İşte gelecekte obeziteyle mücadele etmek zorunda kalacak bir çocuk.Zavallı minik organları yağ altında eziliyor,çocuklarınızı böyle beslemeyin.Kilo varsa sağlık yoktur."Alt metinde obezitenin zararlarını vurgularken üst metinde anneyi  ve çocuğu harcıyor.Bir an Arda'nın bebeklik durumu geldi gözümün önüne.Bir yaş öncesi o kadar olmasa da Arda da kilolu bir bebekti.Sonra alttaki 3-4 tane yoruma baktım.Orda da benim eltimgillerin çocuğu da böyle tarzında saçma sapan yorumlar,şakşaklar,paylaşan anneden"Evet,evet bir yaşında,"diye onaylamalar...

Normalde benim ona buna yorum yapmak gibi huyum yoktur,çok çekinirim.Ama dayanamadım ve dedim ki:

"Benim de ilk bebeğim 6 aylıkken sadece anne sütüyle 10,5 kilo olmuştu ve benim anneliğimin ilk 6 ayı kapıdan dışarı çıkar çıkmaz asansördeki teyzeye,yoldaki amcaya,çocuğumun fotoğrafını görüp"Bu çocuğu doktora götürsünler(çünkü ben çocuğumu aylık kontrollere götürmüyordum sanki de senin aklına muhtaçtım),obez bu,"diye yorum yapan bilimum çok sevdiğim uzak akraba tayfasına anne sütüyle obez olunamayacağını anlatmakla geçti.Oğlum bir yaşına gelince,yürümeye başlayınca ve ek gıdaya geçince normale döndü.O yüzden lütfen çocukların fotoğrafına bakıp"Ay çok kötüüü,ay çok sağlıksız diye değerlendirmeden önce anneleri de bir dinleyin,"dedim ve Kıvanç geldi ve yola koyulup eve geldik.

Bir yandan da kendi kendime diyorum ki"Kızım sana ne yaaa,kadın şimdi kalksa sana mı sorcam 2minikadamın anası dese,kalcan öyle.Haklı,sosyal medya orası paylaşır istediğini..."Ama sonra geçenlerde kendi kızının fotoğraflarını izinsiz kullandılar diye son derece haklı ve son derece sinirli bir şekilde tüm gün yaptığı paylaşımlar ve arkasına takipçilerini de alarak elinde kılıcı Cesur Yürek'teki William Wallace gibi adamlara saldırışı geldi aklıma.E bu yaptığı neydi şimdi?Yine kendi kendimi gaza getirip sinirlenip indim arabadan.Evde bir bakıyım ne olmuş diye açtım yine instagramı.Aman Allam benim yaptığım yorum nasıl naif nasıl güzel kalmış.Millet demediğini bırakmamış.Hem onun adına üzüldüm hem de hatasını anlamıştır herhalde diye düşündüm.

Yanlış düşünmüşüm.Önce paylaştığı resmi sildi."Demek ki bebeğin annesinin haberi yokken paylaştı," dedim.Şimdi de özür diler diye düşünürken hanımefendi ne dedi?"Hey siz,herşeyin altında kötü niyet arayan insanlar bu kadar uğraşacağınıza takibi bırakın".Dumura uğradım resmen.Kendimi bir an paralel terör örgütü üyesi ilan edilmiş gibi hissettim.En ufak şekilde hatasını anlamadığı gibi bir de savunacak neredeyse yaptığını.Saygıyı sadece kendi bebeğine ve kendisine bekliyormuş anladığım kadarıyla.Bıraktım tabi takibi.Sonuçta takiplerle,alkışlarla yaşamıyordur heralde.Benim takibi bıraktığımdan haberi de yoktur.

Saçma sapan bir olayı dakikalardır yazıyor olabilirim.Dahası bunun yüzünden bugün 1 saatimi instagramda geçirdim.Bir yandan böyle şeylerle uğraştığım için kendime de kızgınım.Daha faydalı şeyler yapılabilir bu hayatta.

Sonuç olarak sürekli anneleri,babaları yargılıyoruz,bayılıyoruz buna.İstiyoruz ki herkes bizim gibi olsun.Hepimiz en doğrusunu biliyoruz.Kimimiz bunu 3-5 kişi arasında yapıyor,kimimiz sadece akşam eşiyle yargılıyor,kimimiz de böyle bilmem kaç bin takipçisinin verdiği gazla yargılamaya çalışıyor.Ne bekliyordu ki o fotoğrafı paylaşınca?150 kişinin"Evet,haklısın,amma kilolu bebek,iğğğreenççç,kahrolsun obezite,"demesini mi bekliyordu?Görüldüğü üzere hala sinirliyim...

Umarım hepimiz sandığımız kadar mükemmel çocuk yetiştiriyoruzdur.Zira ülkenin geleceği hiç parlak değil,bizim çocuklar kurtarır belki...








16 yorum:

  1. Yargilama bizim isimiz:))) ben de cok muzdaribim benim oglum da zayif herkes "ayy bu cok zayif, kus gibi" deyince benim sarterler atiyor. Bir sey demesem de icten ice sinir oluyorum.:) Halbuki gayet saglikli hatta hareketli kilo mu kalir cocukta tabii gel de anlat!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir çocuğun kilosu hakkında yorum yapmazsak çatlarız gibime geliyor:)Düşüncelerimizi kendimize saklıyamıyoruz malesef.Arda'nın 2-3 yaş arası beslenmesine çok dikkat etmiştim,boya gidip zayıflamıştı.Zayiflattınız çocuğu diye yine eleştirilmiştim.Ama valla veriyordum çatır çatır cevabı.Siz de verin cevabı,atmayın içinize:))

      Sil
  2. Yargilama bizim isimiz:))) ben de cok muzdaribim benim oglum da zayif herkes "ayy bu cok zayif, kus gibi" deyince benim sarterler atiyor. Bir sey demesem de icten ice sinir oluyorum.:) Halbuki gayet saglikli hatta hareketli kilo mu kalir cocukta tabii gel de anlat!

    YanıtlaSil
  3. Her çocuk annesinin bitanesidir ve kendi çocuğu için en doğrusunu bilir (istisnai durumlarda vardır tabiki ama şimdi bu konumuz değil) O yüzden bugüne kadar genellemelere hiç aldırmadım... Taviyeleri, okuduklarımı hep bi süzgeçten geçirdim. Bize uyuyorsa denedm yoksa boşverdim :)
    Hep diyorum ben doğaçlama annelik yaptım diye...
    Kızıyorum böyle insanları görünce, dayatmalara dayanamıyorum...
    Ben de sessiz kalamazdım galiba bu duruma...
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğaçlama annelik:)Zaten olması gereken.Burda unutulan konu da buydu bence,her çocuk annesinin bir tanesidir.

      Sevgiler çok:)

      Sil
  4. herkes kendisi süper anne; biz biriey blmiyoruz.. bu anneanne- babanne öz konusu olduğu zaman bile böyle dğeil mi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes kendi çocuğunun süper annesidir. Ama o kadardır,bir adım fazlası değildir bence:)

      Sil
  5. Sıkma canını kendini bilmez çok malesef. İnsanlarda birbirine saygı kalmadi. Kimse kimsenin hayatına karışamaz, dil uzatamaz. Tepkini koyacaksın ki yaptığının yanlış olduğunu anlasin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkmıyorum zaten. Unuttum bile...Daha ne ciddi dertler var şu hayatta değil mi?

      Sil
  6. Çok bilen bir toplumuz. Empatinin e sini bilmiyoruz maalesef. Bebekler konusu zaten hassas. Büyükler birbirine de aynı şeyi yapıyor. Kiloludur, saçı vardır, yoktur. Belki bir hastalığı var, deşiyorsun, dalga geçiyorsun. Olmasa da sana ne, yarın öbür gün bizim başımıza ne geleceği malum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok bildiğini zannedip hiçbirşey bilmeyen bir toplumuz. Zira gerçekten çok şey bilen toplumlarda kimse kimsenin ne yaptığıyla ilgilenmiyor,kendi önüne bakıyor diye düşünüyorum...
      Sevgiler:)

      Sil
  7. Kızım çok zayıf, oğlum da epey tombiş. O da seninki gibi 4 aylıkken 10 kiloydu sadece anne sütüyle. Bir de buna inanmayıp evde biberon arayanlar vardı.
    Birini emzirmedim diye suclayanlar, diğerini de sürekli emziriyorum diye suçladılar.
    Sen böyle söyleyince ben de şnstsgram, blog v.s paylaşım yapan bir anne olarak ke dini de sorguladım. Çünkü bazen çocukların olumlu davranışlarını, kazanımlarını paylaşıyorum, başkalarına örnek olsun diye umarım yanlış anlaşılmıyorumdur. Senin bunu kastetmediğini biliyorumda ben biran kendimi de sorguladım...;)
    Artık bazı paylaşımlara yorum bırakmıyorum. Çoğunluğa aykırı olunca taşa tutuluyoruz. Ben de bir kaç kere yaşadım. Bence sen duyarlı olduğundan, farkındalığın fazla olduğundan farklı tepki verdin. Anormal olan diğerlerinin ki bence. Ayyy çok yazdım neyse...,:))) öpüyoruz sizi...

    YanıtlaSil
  8. Hiçbirimiz mükemmel degiliz olmayalim da zaten. 3 çocuk annesi arti anaokulu ögretmeniyim her çocuk bana farkli bir hikaye ögretti. Instagrama zaten hiç takilmayin orasi ayri bir alem.

    YanıtlaSil
  9. Instagramda ve bloglarda ben de bu tarz yorumlardan müthiş irrite oluyorum ve cevap vermemek için kendimi zor tutuyorum. Çoğu zaman yazıp yazıp sildiğim oluyor. Çünkü biliyorum ki benim yazdıklarım bir farkındalık yaratmayacak. bizim toplumumuzda oturup düşünmek, bir defa da farklı bakış açısı sunan insanların penceresinden analiz etmek ve (oldu olacak) geri adım atmak, Hatalı düşünmüş olabileceğini kabul ve itiraf etmek üstüne özür dilemek acizlik sayıldığından, Boşa kürek çekeceğimi biliyorum..
    Bu cehalet, düşüncesizlik, Saygısızlık karşısında üzülüyorum ve bu karakterde insanların yetiştirdiği Çocuklardan da korkuyorum ne yalan söyleyeyim... Çünkü onlar da geleceğin zorbaları, mobbing uygulayıcıları, bencilleri olacaklar. Çok acı...

    Diğer annelerin gıybetini yapmak benim de ne kadar bu durumla övünmesem de kendimi alı koyamadığım bir gerçek :) ama zararsız ve kendi küçük çevremizde gizliden kınamaca şeklinde yapıyoruz :)) asla bir anneye akıl vermek; yanlış yapıyorsun demek , kendi doğruluğumu iddia etmek haddim değil! Bunu bilirim ve yapmam!

    Diğer insanların yaşayışlarına, tarzlarına, bize göre doğrularına-yanlışlarına takılmadan, kafa yormadan, yorum yapmadan yaşamayı öğrendiğimiz gün, çok daha mutlu huzurlu bir toplum olacağız :)

    YanıtlaSil
  10. Benimde sinir olduğum sosyal medyada en çok gördüğüm söylemi aktarmak isterim size A kişi veya x kişi biraz popilerse takipçi sayısı çoksa her ne resmi olursa olsun hemen samanlıkta iğne aramak gibi küçük açıklarını yakalamak ve çarmaha germek gibi düşünceler söylemler olmakta bunun yanı sıra hakarete cevap veren kişiye senin popilersin tabiki seni eleştirme hakkına sahibim gibi beylik cümlelerde kullanılmakta Benimde aklıma şu geliyor bu insan senden dünyanın hakaretini söylemini işiticek ve sana haklısınız siz beni eleştirebilirmisiniz dicek??? En büyük cahillik çok biliyorum havaları Zaten görüyorsunuz En iyi anne hem iyi hem bakımlı anne daha ilk çocuğunda sanırsanız piskolog. Uyku eğitmeni,Düzenli beslenme,kilo verme alma hepsi onlarda En yakın arkadaşımı Lohusalık döneminde bunalıma sokan insanları biliyorum neden çocuk huysuz neden ağlıyor çocuğu aç bırakıyorsun diye diye 5 günlük doğum yapmış bir insana bu revamı demek geliyor içimden Çocuk olup ağlamayan varmıdır? Kimse demiyorki sağlıgı sıhatı yerinde olsun zayıf olsun şişman olsun Sağlıksız olduktan sonra ikisinin olması bu kadar önemli mi Kafamda deli sorular çok uzattım kusuruma bakmayın...

    YanıtlaSil
  11. SBOBET and Casino Review - JamBase
    A detailed review 원주 출장마사지 of this popular sports betting site SBOBET. We 광주광역 출장샵 will show you all the 동두천 출장마사지 important aspects 포항 출장마사지 of their games, 영천 출장마사지 bonus promotions and

    YanıtlaSil